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Question Answer Additional Information 
Is a limited company or LLP (body 
corporate) required to register 
with the GOC in order to practice?  

Yes if you are using a protected title 
in connection with your business. 
 

This includes signs, leaflets, trading 
name, letterheads etc etc 

What is a Protected Title? A protected title is anything 
including the words:  
 

- optician  
- optometrist  

 
or anything else which implies 
the company or individual is 
registered with the GOC. 

If a body corporate is using a 
protected title inappropriately it is 
contrary to Section 28 of the 
Opticians Act 1989 

The practice is moving.  What do we 
need to do? 

You need to notify the Area Team at 
the earliest possible opportunity.  
This requires a contract variation and 
premises inspection 

Email the Area Team at 
england.gmtop@nhs.net 
 
For Greater Manchester 

What will happen if we move 
without telling the Area Team? 

Your contract has been breached 
and is invalid. You are not entitled to 
provide GOS. 

There is likely to be a recovery of any 
GOS monies paid in the period 
without a contract. 

Who do I tell if I’m selling my 
practice? 

You need to ask the Area Team for 
advice at the earliest possible 
opportunity.   

There is a risk of a period without a 
GOS contract. 

What do I do if I want to close down 
or retire? 

Give notice and make suitable 
arrangements for patient records. 

There is a contract closedown 
process. 

What else do I have to tell the Area 
Team? 

Changes of: 

 Directors 

 Company name 

 Correspondence details 

 Registered office address 
 

 

Who is my GOS contract with? NHS England Managed by your local Area Team 

Who commissions other eye care 
services? 

Cataracts – your CCG 
IOP repeat – your CCG 
Glaucoma – your CCG 
Red Eye or MECS – your CCG 
LVA – your CCG 

Check with your local CCG whether 
these services are commissioned. 
 
Some may be managed by GMPEC. 

Who commissions diabetic 
retinopathy screening? 

Public Health England  

Does my practice have to be 
accessible to disabled/infirm 
patients? 

Existing contractors are expected to 
make reasonable adjustments. 

For new contracts/premises there is 
an obligation for the premises to 
comply with the Equality Act. 

What if an optometrist/OMP is not 
registered or on the NHS performers 
list? 

It would be a criminal offence for 
him/her to see NHS GOS patients 
and also a GOS contract breach. 

It is the contractor’s responsibility to 
ensure that the performer 

 Is registered 

 Is on the performers list 

 Has clinical indemnity 
insurance 
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